Pablo Sigg





Pablo Sigg uppväxt och bosatt i Mexiko city.

------

Text av: Mariangela Mendez


Der Wille zur Macht (Viljan till makt) är en film av Pablo Sigg, som tog närmare fyra år att slutföra. Filmen utspelar sig i en liten by i Paraguay där en tysk koloni etablerades under 1800-talets sista år, en koloni som syftade till att bevara renrasiga arier. Filmen handlar om de två kvarvarande överlevande från detta experiment. Idén till att grunda denna koloni kom ursprungligen från Richard Wagner som förmedlade den till Friedrich Nietzsches syster Elisabeth, vars make Bernhard Förster, en hängiven antisemit, sedan förverkligade. Således lämnade år 1886 fjorton familjer av rent ariskt eller tyskt blod, inklusive Elisabeth Förster-Nietzsche och hennes man, sitt hemland för att upprätta den ariska kolonin Nueva Germania i den paraguayanska djungeln.

Mer än ett århundrande senare möter Pablo Sigg de sista två överlevande från Försters rasistiska experiment, bröderna Schweikhart. Filmen handlar främst om dessa två bröder som har levt helt isolerade liv alltsedan de var barn, under enkla och svåra förhållanden. Bröderna Schweikhart lever idag i en närmast biblisk existens med ett arkaiskt germanskt språk på sydamerikanskt territorium med en märklig förbindelse till en av Europas viktigaste filosofer och med en av de mörkaste händelserna i Europas historia. Filmens titel syftar till boken med samma namn som gavs ut, redigerad av Nietzsches syster Elizabeth Förster-Nietzsche och Peter Gast, 1920. Boken betraktas dock idag som en förfalskning vilken enligt forskare har manipulerats av systern och förvandlat Nietzsche till en antisemit.

Pablo Sigg är en filmskapare vars syn på film är att det ska få vara en trög, långsam och ofta improduktiv forskningsprocess. Projektet för sin första långfilm, Der Wille zur Macht (premiär 2014 på den internationella filmfestivalen i Rotterdam) inleddes 2009 och avslutades först i början av 2013. Under 2014 blev han klar med sin andra långfilm, I, of whom I know nothing som filmades under 2012 och 2013 i företaget Montreuils kontor och källare som 86-åriga John Calder, Samuel Becketts utgivare i London, nära vän och medarbetare, använde som ett hem.